medical imaging solutions

Numar telefon0730-033998

Ecografele portabile VINNO reprezinta o solutie in lupta impotriva noului coronavirus
LUNI , APRILIE 2020
Ecografele portabile VINNO reprezinta o solutie in lupta impotriva noului coronavirus

Ecografele portabile VINNO reprezinta o solutie in lupta impotriva noului coronavirus

 

Izbucnirea noului coronavirus, COVID-19, reprezinta o sursa crescanda de ingrijorare la nivel mondial. Datorita numarului tot mai mare de cazuri confirmate, exista o cerere uriasa de dispozitive medicale. In lupta impotriva unor astfel de epidemii, dispozitivele cu ultrasunete au un rol extrem de important.

Seria de ecografe portabile Vinno imbina imaginea de calitate superioara cu fluxul de lucru simplificat si designul compact. Sistemele sunt versatile, usor de manipulat, avand greutate redusa si ecrane tactile, cu sensibilitate inalta, care se pot utiliza si cu manusi chirurgicale.

Seria de ecografe ultra-portabile Vinno Q reprezinta o inovație în tehnologia utilizata in imagistică medicala, fiind un instrument excelent in lupta impotriva epidemiilor, atat datorita portabilitatii si performantelor imagistice, cat si datorita faptului ca sunt rezistente la praf si lichide, putand fi scufundate in solutii dezinfectante.

In general, transductorii cei mai utilizati sunt cei multifrecventa, in banda larga, de tip Convex (2-5 MHz) si cei Phassed Array (1-4 MHz). In plus fata de acestia, transductorul liniar (4-12 sau 6-16 MHz) este utilizat pentru furnizarea imaginilor de inalta rezolutie la adulti, precum si pentru ecografiile pediatrice. In cazul pacientilor dificili, pentru detectarea efuziunii pleurale, sau a pneumotoraxului, sondele preferate de utilizatori raman cele cu frecventa joasa. Vinno ofera toate tipurile de transductori, cu plaja larga de frecvente, pentru a indeplini integral solicitarile clinice.

 

 Ecograf portabil Vinno

 

Transductori utilizati in ecografia pulmonara

 

Seria Q de ecografe ultra-portabile se conecteaza la tableta/laptop cu touchscreen si vine in 3 variante constructive

 

 

Ecran tactil de sensibilitate inalta, pentru utilizare si cu manusi chirurgicale

 

Ecograful portabil a devenit momentan unul dintre instrumentele cele mai convenabile de utilizat in investigatiile de imagistica medicala, putand fi supranumit „stetoscop vizual”, mai ales in situatiile în care alte modalitățile de investigare au limitări în lupta intensă împotriva acestei boli, care poate sa ne puna viața în pericol. 

 

 

Gama de ecografe portabile Vinno ofera 3 variante de transductori: convex, liniar si phased array, avand o plaja de frecvente intre 2-22 MHz, pentru a asigura o rezolutie si o penetrabilitate excelente. In cazul manifestarilor clinice, cum ar fi: infectia pulmonara, sindromul de detresa respiratorie acuta (ARDS), revarsatul pleural, boala pulmonara interstitiala si consolidarea pulmonara, evaluarea se poate face cu usurinta si acuratete cu ajutorul ecografelor compacte Vinno, acestea redand starea pacientului si, in special, functia cardio-pulmonara.

 

 

I. Cum se utilizeaza ecograful portabil in ecografia toracica?

 

1. Ce sonde pot fi utilizate pentru scanarea pulmonara cu ultrasunete?

 

Sonda convexa: ofera o adancime de scanare de peste 30 cm si o banda larga de scanare.

 

Sonda liniara: ofera o adancime de scanare de pana la 4-5 cm si are capacitatea de scanare focalizata pentru nodulii pulmonari, consolidarile sub-pleurale, etc.

 

Sonda phased array: ofera o adancime de scanare de pana la 30 cm si are capacitatea de evaluare a functiei cardio-pulmonare.

 

 

2. Care sunt modurile de lucru utilizate frecvent in ecografia pulmonara?

 

 

Modul B: reda 80% din informatia relevanta despre anatomia pulmonara;

 

Modul M: detecteaza in dinamica schimbarile in timp a tesuturilor de interes, fiind destinat in principal observarii nodulilor pulmonari si a diafragmelor;

 

Modul C/PW: urmareste alimentarea cu sange, in cazul consolidarilor pulmoare si evalueaza fluxul sangvin cardiovascular.

 

 

3. Protocoale de implementare

 

 

Protocolul 1: BLUE-PLUS

 

 (1) Pozitionarea pacientului:  

 

Pozitia supina: Scanati peretele toracic anterior, pentru a detecta pneumotoraxul. Aceasta pozitie este potrivita pentru verificarea punctelor albastre superioare si inferioare;

 

Pozitia laterala recumbenta: Scanați pereții toracici anterior și lateral pentru a detecta revărsarea pleurală și consolidările pulmonare. Această poziție este potrivită pentru verificarea punctului PLAPS (sindromul alveolar și/sau pleural posterolateral), punctul diafragmei și punctul albastru posterior, etc;

 

Poziția prona: Mențineți o parte a corpului pacientului ușor ridicat. Scanați cât mai mult prin partea dorsală pentru a găsi cantități mici de revărsat pleural și mici zone de consolidare. Această poziție este potrivită pentru a verifica punctul albastru posterior, punctul PLAPS și punctul diafragmei. Consultați Figura 1 pentru pozitionarea necesara identificarii punctelor standard din protocolul BLUE-PLUS. 

 

Pozitii pentru identificarea punctelor standard din protocolul BLUE-PLUS

 

Comparați dimensiunea mâinii examinatorului cu cea a pacientului și identificați punctele pe baza mărimii mâinii pacientului. Cu excepția celor două degete mari, celelalte opt degete ale examinatorului sunt strânse pentru a acoperi o parte a pieptului. Degetul mic al mâinii din partea superioara este aproape de claviculă, iar vârful degetelor celor două mâini se află la linia mediană anterioară.

 

(2) Puncte standard din protocolul BLUE-PLUS (figura 2)

 

În figura 2a, săgeata în jos indică punctul albastru superior, iar săgeata în sus indică punctul albastru inferior. Figurile 2b și 2c arată cum se pot identifica punctele diafragmei și PLAPS. Figura 2d indică punctul albastru posterior.

 

Punctul albastru superior: situat între a 3-a și a 4-a articulație metacarpofalangiana a palmei din partea de sus;

 

Punctul albastru inferior: situat în centrul palmei pozitionata in partea de jos;

 

Punctul diafragmei: marginea inferioară a degetului mic al palmei pozitionata in partea inferioara, constituie linia diafragmei, iar punctul diafragmei este situat unde extensia posterioară a liniei diafragmei se intersectează cu linia axilara mijlocie.

 

Punctul PLAPS: situat in locul unde extensia posterioară a punctului albastru inferior se intersectează cu linia axilară posterioară;

 

Punctul albastru posterior: situat în zona dintre linia scapulară și coloana vertebrală.

 

(3) Metoda de scanare

 

▶ Pozitionati sonda în spațiul intercostal al celor cinci puncte standard identificate în protocolul BLUE-PLUS. Apoi efectuați o scanare transversală (cu sondă paralelă cu spațiul intercostal, așa cum se arată în figura 3.a) și o scanare longitudinală in fiecare punct (cu sonda perpendiculară pe spațiul intercostal, așa cum se arată în figura 3.b). Se recomanda ca sonda să fie direcționată spre sternul pieptului, atunci când scanează în punctul PLAPS. De asemenea, puteți scana zona de suprafata a corpului, care acoperă zona leziunii indicată de examenul CT, apoi faceți o notă și salvați imaginea.

 

3. a) Scanare transversala (stanga) 3. b) Scanare longitudinala (dreapta)

 

▶ Marcați imaginile în fiecare punct pentru a facilita consultul de la distanță. 

Marcați imaginile după cum urmează: marcați punctul albastru superior cu 1, punctul albastru inferior cu 2, punctul diafragmei cu 3, punctul PLAPS cu 4, iar punctul albastru posterior cu 5, apoi marcați partile stânga și dreapta. De exemplu, imaginea din punctul albastru superior dreapta trebuie marcată cu R1/D1 (right 1/dreapta 1).

 

Protocolul 2: Un plaman impartit in șase regiuni

 

Plămânul este împărțit în șase regiuni: două anterioare, două laterale și două posterioare, conform reperelor anatomice stabilite de liniile axilare anterioare și posterioare. Fiecare regiune este împărțită în jumătate: superioară și inferioară. Efectuați rapid scanări transversale și longitudinale, pe baza manifestărilor clinice și a locurilor de predilectie ale pacientului.

 

 

 

(1) Scanarea anterioară a toracelui: Pacientul ia o poziție supină sau semicombinată. Scanarea este destinată în principal verificării pneumotoraxului;

 

(2) Scanarea laterală a toracelui: pacientul ia o poziție supină sau semi-recombinată. Scanarea este destinată în principal verificării atelectaziei sau consolidărilor;

 

(3) Scanarea posterioară a toracelui: pacientul ia o poziție supină sau ușor laterală. Scanarea este destinată în principal verificării revarsatului pleural, sau a edemului pulmonar.

 

 

II. Semne comune in scanarea pulmonara cu ultrasunete

 

1. Linia pleurală și linia A

 

Linia pleurală: Linia pleurală este o linie hiperecoică lină, regulată, situată la 0,5 cm sub linia costala;

 

Linia A: într-un plămân aerat normal, se pot observa linii hiperecoice, orizontale, care apar la intervale regulate, din linia pleurala;

Imagine ultrasonografica a liniei pleurale si a liniei A.

  

2. Semnul liliacului: în imagistica cu ultrasunete 2D, linia pleurală și coastele adiacente conturează o siluetă care amintește de un liliac si poarta denumirea de 'semnul aripii de liliac';

 

Semnul aripii de liliac

 

3. Semnul glisant pleural: mișcarea comuna a pleurei viscerale cu pleura parietală, în asociere cu  procesul respirator.

 

4. Semnul malul marii/plajă cu nisip: Acest fenomen se regăsește în imaginea ultrasonografica în modul M a unui plămân normal. Ecourile pulmonare ale liniei pleurei sunt granulare, datorită suprapunerii tesuturilor pleurale, astfel incat arată ca o plaja de pe coastă; liniile paralele formate de țesuturile moi din peretele toracic anterior, reprezintă marea.

 

Semnul malul marii/plajă cu nisip

 

5. Linia B: Liniile B sunt definite ca artefacte "coadă de cometă", care rezulta din linia pleurală, se deplasează perpendicular pe aceasta și se extind pe toata imaginea. Un număr mic de linii B, nu mai multe de trei, pot fi detectate într-un plămân normal. Liniile B au șase caracteristici unice: artefacte coadă de cometă, provin din linia pleurală, sunt hiperecoice, asemănătoare cu un laser, nu se estompeaza pe adancime și se extind până în partea de jos a ecranului.

 

 Linia B

 

6. Revarsatul pleural

 

 

 

III. Ce alte boli critice pulmonare mai pot fi investigate cu ajutorul ultrasunetelor?

 

1. Sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS): ARDS este un sindrom de insuficiență respiratorie des intalnit, iar ventilatia mecanica este intotdeauna necesara in asemenea cazuri. În completarea diagnosticului, ecografia poate ghida, de asemenea, modul de configurare a PEEP (aplicarea presiunii pozitive de la sfarsitul expirului) și modul de îmbunătățire a funcției de ventilare pulmonară, pe baza modificărilor numărului de linii B, ale distanțării dintre acestea și semnele bronșice dinamice.

2. Evaluarea capacității de reacție la volum: Scopul principal al evaluării volumului de sânge este de a determina dacă pacientul are nevoie de înlocuirea rapidă a fluidului și dacă înlocuirea acestuia este eficientă. Evaluarea poate fi efectuată pe baza acestor două criterii: 1) volumul accidentului vascular cerebral sau debitul cardiac; 2) diametrul intern al venei cave inferioare și modificările acesteia, odata cu procesul de respiratie.

 

IV. Stocarile de imagini

 

1. Colectați bucle cine/imagini in dinamica pentru fiecare punct standard, cel puțin cate una pentru scanări transversale și longitudinale;

2. Asigurați-vă că timpul de stocare al buclei cine este mai mult de 3-5 secunde;

3. Stocați imagini cu leziunile măsurate (consolidări și revarsate pleurale).

Bătălia continuă împotriva focarului de COVID-19 a ridicat standardul în privinta capabilitatii de a trata a personalului medical din prima linie, precum și a profesionistilor care pot asista cu diagnostice de la distanta. Având o structură ușoară, compactă și capacitatea de a furniza imagini de înaltă calitate, VINNO Q poate răspunde rapid la situații emergente și cu risc ridicat, ajutand astfel medicii să găsească modalitati optime de tratament pentru fiecare pacient, intr-un timp foarte redus.